Abonneren  Inloggen

Faillissement Drukkerij Habo DaCosta

2 februari 2024

Drukkerij Habo DaCosta in Vianen is gisteren failliet verklaard nadat de surseance beëindigd is. De bekende drukkerij, die zich voornamelijk toelegde op het drukken van (glossy) tijdschriften, bestond al ruim 100 jaar.

Habo DaCosta werd in 1922 opgericht. De afgelopen jaren werden er in 3-ploegendiensten zo’n 160 verschillende glossy magazines geproduceerd. De full-service drukkerij had hiervoor alle disciplines, zoals prepress, vellenoffset, rotatie-offset, afterpress en logistiek in eigen huis. Bij drukte bij zusterbedrijf Senefelder Misset, nam Habo DaCosta waar mogelijk werkzaamheden over.

Twee voor drukkers nadelige ontwikkelingen in de tijdschriftenmarkt zijn de krimpende volumes en voortgaande consolidatie. Wat betreft de krimpende volumes: er vallen tijdschriften weg of ze worden dunner als gevolg van de sterk gestegen papier-, energie- en verzendkosten. Wat betreft consolidatie: diverse uitgeverijen die voorheen hun tijdschriften bij Habo DaCosta lieten drukken zijn in handen gekomen van grotere mediaconcerns die zelf over drukcapaciteit beschikken.

Als curator is aangesteld mr W.J.B. van Nielen. Verder zijn er op dit moment nog geen details bekend.

Afbeelding via GoogleMaps